Feedback

Mijn collega stond tegenover me en probeerde met man en macht iets te verzinnen wat hij kon zeggen. Dat viel niet mee.

Op mijn werk was er een workshop ‘open gesprekken voeren’ waarin we moesten leren elkaar feedback te geven. De gedachte was dat we in plaats van mopperend en roddelend bij de koffieautomaat te staan, elkaar voortaan open en eerlijk onze feedback zouden geven. Omdat dit voor de meesten onder ons kennelijk nogal een opgave leek, werden we allemaal op een training gestuurd.

Maar voordat we leerden onze kritiek op een evenwichtige manier met elkaar te delen, gingen we aan de slag met complimenten geven. Nou wil ik niet arrogant zijn, maar ik ben zelf redelijk goed in complimenten geven. Echt waar, ik kan altijd wel iets positiefs over iemand verzinnen.

We werden in tweetallen verdeeld en ik werd aan een jongere collega gekoppeld zodat we konden oefenen met het geven en ontvangen van complimenten. Vlot somde ik wat goede eigenschappen en prestaties van hem op en hij knikte instemmend en vol herkenning.

Toen was het zijn beurt. Mijn collega keek me eens onderzoekend aan. Zichtbaar gravend in zijn geheugen, af en toe zuchtend, dan weer naar het plafond kijkend alsof daar misschien iets van een compliment uit zou vallen, stond hij tegenover me. Uiteindelijk zei hij: ‘Ik weet het echt niet’.

Er volgden nog een paar minuten peinzen en fronsen totdat hij ineens uitriep: ‘Ik weet het.’

Oké, daar kwam het: ‘Ik vind dat jij altijd heel goed naar mij luistert als ik jou uitleg hoe je je werk beter of slimmer zou kunnen doen.’ Hij keek me blij en opgelucht aan.

Wauw, bedankt man!

Foto: Headway (Unsplash)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s