Liefde voor muziek

Medeblogger Hilde en ik begonnen als collega’s, maar al snel ontdekten we een gezamenlijke liefde voor muziek. Namelijk Pearl Jam. En in het bijzonder zanger Eddie Vedder.  

Het is inmiddels traditie geworden. Elke keer als zij in Nederland optreden, dan zijn wij daarbij. Of het nou de hele band is, of Eddie solo. Ze hebben een enorm trouwe fanschare in Nederland, dus het is steeds weer een uitdaging om kaarten te bemachtigen. Menig keer zaten we nagelbijtend achter onze laptops als de kaartverkoop van start ging. 

Tot nu toe hadden we geluk. En daardoor hebben we de meest rockende, maar ook de prachtigste emotionele concerten meegemaakt. Zoals die keer, daags na het overlijden van Soundgarden-frontman en Eddies vriend Chris Cornell. In Amsterdam trapte Eddie de eerste avond van zijn Europese tour af. Op die dag werd zijn goede vriend Chris begraven en we begrepen allemaal dat hij daar wilde zijn, en helemaal niet in een stomme zaal in het stomme Nederland. 

Maar hij was er. Hij kwam op als een gebroken man. Hij wijdde een paar woorden aan de dood van Cornell, maar begon vooral te spelen op zijn gitaar. Soms zacht en melodieus en soms keihard rammend op de snaren. Zijn teksten kwamen nog dieper binnen dan normaal. Glen Hansard, de Ierse folk-zanger die het voorprogramma had verzorgd (en van wie we meteen fan werden) voelde zijn pijn en nam hem op sleeptouw. Speelde en zong met hem mee. Soms zacht op de achtergrond, soms hard en rauw. Zelfs zonder microfoons reikten hun stemmen tot ver achterin de zaal.

En er gebeurde iets magisch. Halverwege de show kwam er wat rust, een anekdote, een grap zelfs. En de muziek tilde ons op. Nam ons mee weg van die plek, bracht troost. En zij heelde Vedder. En ons. Het werd het mooiste concert dat ik ooit heb mogen bijwonen. Raymond van het Groenewoud zong het al: het was een liefde, de liefde voor muziek.

Foto: Simon Noh

Een gedachte over “Liefde voor muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s