Wat doe je tijdens een duurloop?

Toen ik begon met hardlopen was daar natuurlijk Evi, die me met zachte stem toesprak via m’n oortjes. Iets later luisterde ik muziek, om lekker in het tempo te komen. Heerlijk. 

Maar ineens had ik het gevoel dat ik van alles miste onderweg. Kwetterende vogels. Geritsel van een ree die soepel over een beekje sprong. Dus ik liet m’n muziek thuis. En dat beviel goed. Heel goed zelfs.

Totdat ik voor het eerst een halve marathon liep. Die afstand was langer dan ik ooit gelopen had, tot dan toe trainde ik voor een 15-kilometerloop en die halve marathon kwam toevallig op m’n pad. We waren met een groep, maar liepen ieder ons eigen tempo. Ik moest eerst nog maar even zien of ik die afstand wel kon voltooien.

Toen had ik een idee. Ik luister graag naar podcasts. Elke aflevering van m’n favoriete podcast ‘No such thing as a fish’ duurt ongeveer een half uur. Dat betekende zo’n 4 à 5 afleveringen achter elkaar totdat ik bij de finish zou zijn.

Het werkte. Van tevoren zette ik 5 afleveringen klaar in een speellijst en toen het startschot had geklonken, startte ik de speellijst en begon te lopen. Af en toe haakte ik aan bij een groepje, soms liep ik een tijdje in m’n eentje. Ook alleen vermaakte ik mij prima. Het was een mooi afwisselend parcours. Over asfalt, door dorpjes, over de duinen en het strand, door het bos. Ik keek mijn ogen uit.  

De aanmoedigingen van het publiek kon ik gewoon nog horen, dus ik kreeg de leuke sfeer helemaal mee. Maar het luisteren naar de podcasts hielp me om de 21 kilometer in stukjes te knippen. En het pepte me op tijdens de drie kilometer door het mulle zand, wat absoluut niet mijn favoriete ondergrond is.

Ik wist precies waar ik aan toe was, zonder steeds op m’n horloge te kijken en uit te rekenen of ik nog op schema zat. “O, nog maar twee afleveringen en ik ben er al”, schoot me op een gegeven moment door het hoofd. Dat klonk een stuk makkelijker dan nog een uur in dit tempo.

Zo liep ik op m’n gemak mijn eerste halve marathon, de Berenloop op Terschelling. Ik liep er heerlijk en denk er met veel plezier aan terug. En de ‘podcast-truc’ heb ik nog vaak herhaald als ik in m’n eentje een duurloop deed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s