De complimenten!

Je hebt complimenten die heel positief zijn en – toegegeven- misschien wat ongemakkelijk aanvoelen. Ik voel me er zelf vaak verlegen bij of ik word er ineens heel erg bewust van dat ik een soort van beoordeeld word.

Een compliment mag je nooit tegenspreken en moet je ruimhartig in ontvangst nemen. Dat weet ik inmiddels wel. Ik antwoord daarom gewoon: ‘Dank je wel, wat leuk dat je dat zegt.’ En hoop dat we dan snel weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Maar je hebt ook complimenten die me een beetje vertwijfeld achterlaten en die niet echt voelen als een compliment. Van die opmerkingen die ook iets benadrukken wat niet zo positief is of die meer gezegd worden als geruststelling dan als lovende aanmoediging. Herken je dat? Ik zet er een aantal op een rij.

‘Voor jouw leeftijd’
Zodra mensen je leeftijd gaan betrekken in een compliment, weet je genoeg. Mensen van pakweg boven de 40 zullen dit herkennen. ‘Wat zie je er goed uit … voor jouw leeftijd’. ‘Wat gaaf dat jij aan streetdance doet … op jouw leeftijd.’ In hun belevingswereld is het niet heel bijzonder, maar gezien jouw leeftijd toch een hele prestatie en daarom een compliment waard.

Compliment op de verkeerde plaats
Dit zijn op zich hele positieve opmerkingen, maar dan gemaakt in de verkeerde situatie. Zakelijk zijn is niet erg als je op je werk bent, maar als je op de crèche gecomplimenteerd wordt vanwege je zakelijke opvoeding en je op je werk complimenten krijgt dat je zo’n lieve moeder bent voor je kinderen, dan gaat er toch iets mis.

Het woordje ‘toch?’
Met het woordje ‘toch’ wordt elk compliment twijfelachtig. Bijvoorbeeld als iemand zegt na afloop van je speech: ‘Goed gedaan toch?’ Kennelijk heb je deze persoon dan niet echt overtuigd. Of als je vraagt wat iemand van je outfit vindt en je het antwoord krijgt: ‘Leuk toch?’
Hoezo: ‘toch’?

Complimenten over dingen die je zelf graag anders ziet
Hier kan de compliment-gever niets aan doen, maar soms word je gecomplimenteerd met iets waar je zelf een heel ander beeld bij hebt. Bijvoorbeeld over hoe geweldig je op een bepaalde foto staat. ‘Helemaal precies zoals jij bent!’ Terwijl je zelf denkt:  ‘OMG ben ik in het echt zo lelijk; kom ik echt zo over; ben ik echt zo suf, etc.?’ Of wanneer je een compliment krijgt hoe rustig en kalm je altijd blijft, terwijl je zelf blij was eens goed met de vuist op tafel te hebben geslagen. Tsja…

Hulde voor de inspanning, niet voor het resultaat
Deze laatste is goed bedoeld en killing! Je krijgt een compliment voor je inzet, maar niet voor wat ze echt van de prestatie vonden. ‘Je kunt zien dat je echt je best hebt gedaan.’ Of erger nog: ‘Je hebt je best gedaan, dat is het belangrijkste….’

Heb jij dat ook wel eens?

P.S. Complimenten die je mij altijd mag geven: ik vond jou echt de beste; wat zie je er goed uit; ben je afgevallen? En: leuke blog!

Foto: Donald Tong via Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s