Amazing: drie luistertips voor positieve vibes

De coronatijd heeft een gekke uitwerking op mij. Echt, als je me eerlijk vraagt: ‘hoe gaat het nu?’ Dan gaat het op en neer.

Soms ben ik helemaal zen in mijn slowmotion bubble waarin we nu leven. Extatisch uitkijkend naar het moment dat we weer op pad mogen. Het andere moment zak ik terug in een grijs, nergens-zin-in, wake me up when it’s all over-gevoel. Met dat laatste gevoel onder de arm, maakte ik een wandelingetje. Ik deed mijn oortjes in, klikte zomaar wat aan en luisterde toevallig naar een schrijfster die het eerste hoofdstuk voorlas uit haar boek: Cut the crap and feel amazing. Al luisterend en wandelend voelde ik me direct een stuk lichter en positiever de wereld in kijken.

‘Amazing’: helaas kan ik geen Nederlands woord vinden dat eenzelfde positieve uitwerking heeft. Hieronder de link naar het fragment en nog twee andere luistertips die mij direct in een betere stemming brachten. Doe er je voordeel mee!

1. Cut the crap and feel amazing – Ailsa Frank (24 min)

Hypnotherapeut Ailsa Frank vertelt in het eerste hoofdstuk van Cut the crap and feel amazing dat woorden een hypnotiserende werking hebben. Als je altijd negatief tegen jezelf praat en negatief over jezelf en je leven denkt, ga je dat onbewust geloven. Als je daarentegen positieve dingen zegt en denkt, ga je je ook veel positiever voelen. Zeg tegen jezelf ‘het is amazing!’ En: ‘dit gaat amazing worden!’ en je voelt jezelf al een stuk lichter.

Ailsa Frank noemt het the amazing zone: een plek waar je uitstijgt boven alle zorgen, stress en andere negativiteit en waar je optimistisch bent over je leven en de geweldige wijze waarop je leven gaat verlopen. Focus je op het leven dat je wilt en niet op het leven dat je had tot nu toe, zegt Ailsa. Want wat we doen, zeggen en geloven, wordt ongemerkt werkelijkheid. Verplaats je dus alvast in het gevoel dat je een geweldige baan hebt, in een geweldig huis woont en een fantastische relatie hebt. Door te beginnen met zeggen: mijn leven is amazing!’ kun je ervoor zorgen dat je leven ook echt amazing wordt.

2. F**k it therapy – John C. Parkin (12 min.)

John C. Parkin schreef het boek ‘F**k it therapy’. Fuck-it is zoals een stevige mantra die ons kan helpen op twee manieren: loslaten of in actie komen.

Heb je het druk, ben je alsmaar aan het rennen en doe je heel hard je best?  Of heb je het gevoel dat je nooit klaar bent en altijd te weinig tijd hebt voor de dingen die je echt graag wil? Dan zit de kracht van fuck-it vooral in de boel eens lekker op zijn beloop te laten. Je komt niet direct stil te staan als je het stuur loslaat en je botst ook niet direct ergens tegen aan, zegt John C. Parkin. Het leven stuurt zichzelf. Dus voor degenen die te veel stressen en nadenken (herkenbaar?): denk ‘bekijk het maar’, vertrouw dat het goed komt en geniet van het leven.

Beter doen wat je wilt, dan doen wat er van je verwacht wordt.

De andere kant van ‘fuck-it’ is juist om het heft in eigen handen te nemen, jezelf een schop onder je kont te geven en te zeggen:‘fuck-it, ik ga ervoor’. Dit is vooral een heel goed middel als je vastzit en even niet meer weet welke richting je op moet. Of als je op een punt bent terecht gekomen waar je eigenlijk niet had willen zijn en je dromen uit het zicht zijn verdwenen. Krijg dan het fuck-it gevoel en ga ervoor. Verander van baan of relatie, leer eindelijk gitaar spelen, meld je aan bij die serieuze datingsite of schrijf het boek dat je altijd wilde. Beter doen wat je wilt, dan doen wat er van je verwacht wordt.

3. I heart my life – Emily Williams (17 min.)

Emily Williams was op weg naar Chicago om daar te gaan studeren. Halverwege besloot ze om te draaien en iets heel anders te gaan met haar leven. Het is het begin van het eerste hoofdstuk van I heart my life waarin Emily mensen oproept en leert om hun hart te volgen. Veel mensen kennen het gevoel wel dat er meer in het leven zit dan ze er nu uithalen. Of dat ze bestemd zijn voor iets anders in het leven. Vaak negeren we dit gevoel. We doen alsof het er niet is uit angst ons leven overhoop te halen als we dit gevoel volgen.

Het is niet gek dat we het verlangen naar iets groters wegstoppen, vertelt Emily Williams. Evolutionair gezien zijn we geprogrammeerd om veranderingen uit de weg te gaan en de groep te volgen. Dat was ooit de beste manier om te overleven. En nog steeds worden we overvallen door twijfels en angsten als we iets willen doen dat ons van de gebaande paden afbrengt. ‘Heb ik wel voldoende ervaring?’; ‘Wat betekent het financieel?’ en ‘Wat zullen mijn ouders ervan van zeggen?’ Tegelijkertijd hoop je misschien dat het geluk en de kansen als vanzelf op je pad komen. Maar als je niet echt iets drastisch verandert, blijft alles gewoon hetzelfde.

Wil jij je aan het eind van je leven afvragen of je echt geleefd hebt? Of spijt krijgen dat je niet achter je dromen bent aangegaan? Ga je zeggen dat je blij bent dat je zo pragmatisch bent geweest in je leven? En dat je hetzelfde bent blijven doen omdat dat zo lekker praktisch was? Nee toch? Dus: luister naar wat je gevoel je wil vertellen. Je hoeft niet meteen te weten wat het precies is of waar het je brengt. Wees blij dat het er is. Het is de eerste stap op weg naar je beste leven. Haal eruit wat erin zit.  You are ment for something big.

De foto bovenaan werd gemaakt door mijn zoon Max

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s