De open dag

Met onze jongste zoon gingen we middelbare scholen kijken voor aankomend jaar als hij naar de brugklas gaat. Onze oudste zit inmiddels in de derde en gaf rondleidingen op de open dag van zijn middelbare school. Bij de tweede school zag ik het ineens. De overeenkomst tussen een open dag en een bezoek aan een populair museum zoals het Rijksmuseum waar ik tijdens de kerstvakantie was met de kinderen.

Vooral: veel mensen! Net als bij een museum zijn er op zo’n open dag een aantal topstukken waar iedereen naar toe wil. Bij het Rijksmuseum zijn het onder andere De Nachtwacht en het Melkmeisje waar iedereen omheen staat. Op de middelbare scholen worden de aankomende scholieren massaal aangetrokken door de proefjes in het science-lokaal en de gymzaal waar trampolines, klimwanden en tafeltennistafels voor hen klaar staan.

Daarnaast heeft elke school een lokaal beeldende vorming waar je je eigen gadget kunt maken, zoals een gepersonaliseerde sleutelhanger of 3d-geprint iPhone-hoesje. Ook een topattractie. Vergelijk het met het koffiebarretje in de hal van het museum. Drukte dus!

Net zoals in het museum krijg je bij binnenkomst een folder in de hand gedrukt. Er is een looproute aangegeven en er zijn rondleidingen, maar zowel school als museum blijven een doolhof waar je altijd op zoek bent naar de juiste vleugel of doorgang naar de juiste verdieping.

Maar als je eenmaal je rust, de goede richting én een plekje voor je jas in de garderobe hebt gevonden, dan neemt het enthousiasme toe. Zullen we ook even langs Engels en wiskunde? Of in het Rijksmuseum: toch nog bij Vincent van Gogh kijken of bij de modelschepen? Zowel de collectie in het museum als het aanbod op de open dag is te groot om het allemaal in één keer te zien. Keuzes maken dus, niet alles willen doen anders kom je murw naar buiten.

Mijn jongste heeft na alle open dagen en lesmiddagen heel veel zin om naar de middelbare school te gaan. Wat nog niet wil zeggen dat er ook plek is op de school van zijn keuze. Kiest hij voor een van de populairdere scholen, dan wordt het waarschijnlijk loten. Spannend dus of er straks plek is.

Maar hé, in het Rijksmuseum was de speciale Velázquez-tentoonstelling ook uitverkocht tijdens ons bezoek. En ook dat was geen ramp. Er was genoeg moois te beleven in de rest van het museum.

Ik ben benieuwd welke school het gaat worden. Eerst nog even het schooladvies afwachten.

Foto: Wendy Tan via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s