Mijn 5 favoriete podcasts

Ik luister ernaar tijdens het hardlopen, in de trein, als ik schoonmaak en als ik niet kan slapen: podcasts. Ik luister dus best vaak. Deze keer deel ik mijn vijf favoriete podcasts.

  1. Op nummer één mijn all-time favorite: No such thing as a fish.
    Hou je van grappige wetenschappelijke feitjes? Dan vind je deze podcast vast net zo leuk als ik. De vier makers zijn redacteur bij QI, een Britse quiz. Zij verzamelen zó veel feitjes dat ze deze onmogelijk allemaal in het tv-programma kwijt kunnen. Daarom startten ze de podcasts No such thing as a fish. En met succes; er kwam een spin-off tv-show, ze touren langs theaters in heel Europa en ze gaven een aantal boeken uit onder de naam ‘Book of the year’.
  1. Echt gebeurd. Maandelijks vertelt een aantal mensen op zondagmiddag in comedyclub Toomler hun waargebeurde verhaal aan een publiek. Vaak levert dat grappige, ontroerende of spannende verhalen op. Deze podcast van organisatoren Paulien Cornelisse en Micha Wertheim laat wekelijks één zo’n verhaal horen. Sowieso bewonderenswaardig dat iemand zijn verhaal zomaar op een podium durft te vertellen, maar extra tof dat wij daar ook nog van kunnen meegenieten via deze podcast. Mijn favoriete verhalen zijn die waarbij de verteller voorleest uit zijn of haar puberdagboek.
  1. Met Groenteman in de kast. In deze podcast interviewt Gijs Groenteman bekende en minder bekende mensen over hun werk, passie of leven. Dit deed hij vanuit een archiefkast op de redactie van de Volkskrant (vandaar de titel), maar in het ‘nieuwe normaal’ belt hij vanonder de hoogslaper van zijn dochter met zijn gasten. Heerlijk om naar te luisteren. Zeker als Gijs één van zijn terugkerende uitspraken doet: “Het is me wat hè [voeg naam van de geïnterviewde in], het leven?”
  1. Serial. Ben je fan van true crime? Dan is de Amerikaanse podcast Serial iets voor jou. Ik vind vooral het eerste seizoen erg interessant. De zeventienjarige Adnan Syed wordt veroordeeld tot levenslang voor het wurgen van zijn ex-vriendin Hae Min Lee. Journalist Sarah Koenig twijfelt aan het bewijs en gaat op onderzoek. Ze onderzoekt juridische documenten, interviewt getuigen en spreekt met Adnan Syed zelf.
  1. Eeuw van de amateur. De ondertitel van Eeuw van de amateur is ‘Een podcast over alles’. En dat klopt. Radiomaker Botte Jellema en fotostripmaker Ype Driesen praten over van alles en nog wat. En daar praten ze vooral heel lang over, zodat je lekker lang kunt luisteren tijdens je duurloop, lange treinreis of grote schoonmaak. Regelmatig schuift er een gast aan. Mijn favoriete afleveringen zijn die met cabaretier Paulien Cornelisse, die regelmatig aansluit bij het tweetal.

Ik vond het nog knap moeilijk om me te beperken tot een top vijf, want er zijn inmiddels zo veel leuke, grappige, interessante podcasts. Zoals (een eervolle vermelding voor) Man met de microfoon, Ik ken iemand die, De Wie is de Mol? Podcast en Heavyweight. Heb jij ook een tip? Laat hem dan hieronder achter, want van podcasts krijg ik nooit genoeg.

Een gedachte over “Mijn 5 favoriete podcasts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s