Opruimen voor gevorderden

Er is iets me deze pandemie dat je dingen gaat doen waar je anders nooit belangstelling voor had. Eerder begon ik met wandelen en stappen tellen. Mijn nieuwste obsessie is een totale crush voor ‘The Home Edit’.

‘The Home Edit’ is een Amerikaanse Netflix-serie waarin vriendinnen en zakenpartners Joanna en Clea helpen orde te scheppen in ontplofte keukens, garages en slaapkamers. Een soort opruimen voor gevorderden.

Waar opruimgoeroe Marie Kondo totaal aan me voorbij is gegaan, ben ik nu helemaal verslaafd aan deze vrouwen. Ze hebben een succesvol bedrijf, een eigen Netflix-serie, een Instagram-account met 3,8 miljoen volgers en twee boeken in de New York Times bestseller list.

In elke aflevering helpen Joanna en Clea een Amerikaanse beroemdheid én een ‘gewoon’ Amerikaanse gezin met een opruimprobleem: een garage die uitgemest moet worden om ruimte te creëren voor een hobby; kinderkamers vol speelgoed dat de kinderen inmiddels zijn ontgroeid of een keuken waarin geen plekje meer vrij is om te kunnen koken.

Het is zo herkenbaar wat ze tegenkomen. Ladingen tupperware met het verkeerde dekseltje, besteklades waar meer rommeltjes inzitten dan bestek, opbergkasten waar je niets meer in terug kunt vinden, sieraden en kettinkjes die in elkaar zijn geraakt, stapels papieren die mogelijk nog belangrijk zijn en uitpuilende kledingkasten met jaren aan items die misschien nog een keer leuk zijn om te dragen (als je het ooit op tijd terugvindt).

Waar je zelf de moed van in de schoenen zakt en snel zo’n la of kast weer stevig dichtdoet, beginnen Joanna en Clea te stuiteren van enthousiasme. Elke begroeting met hun klanten is overladen met fantastic, so excited, great to be here, I love you so much en veel omhelzingen. En het lukt ze elke keer weer om orde op zaken te stellen en hun klanten in nog groter enthousiasme achter te laten.

Hun methode: uitzoeken (edit), categoriseren en opbergen. Daarbij is het belangrijk volgens Joanna en Clea dat het er ook visueel aantrekkelijk uitziet. Boeken en spellen op kleur. Mooie spullen zichtbaar in doorzichtige bakken en voorzien van elegante labels. Sowieso nooit zomaar spullen op een plank proppen, alles opbergen in een ‘product’: de eerder genoemde doorzichtige bakken, ronddraaiende trays of trendy manden.

Extra spicy in ‘The Home Edit’ zijn de make-overs bij de Amerikaanse sterren thuis. Je krijgt een kijkje in onvoorstelbare inloopkasten met aparte planken voor schoenen, tassen en accessoires en verder rekken kleding gesorteerd op seizoen, gelegenheid en kleur. Mijn favoriet: de aflevering met Reese Witherspoon voor wie Joanna en Clea haar rode-loper-jurken, memorabilia en Legally Blonde outfits mochten reorganiseren. En aflevering 2 met mijn nieuwe mode-icoon Rachel Zoe, die een aparte Chanel-sectie en een Parijs/Aspen-sectie heeft in haar inloopkast.

De make-overs zijn jaloersmakend en aanstekelijk. Na vier afleveringen binge-watchen, krijg ik zin in een eigen ‘home edit’. Ik begin boeken op kleur te zetten en mijn glazen netjes in rijtjes (soort bij soort) in de kast te plaatsen. Rustgevend is het. Normaal vind ik het al een heel gedoe om de dagelijkse orde in huis te managen, dus ik heb nog wel wat te ‘home editen’ thuis.

Heb ik dit eenmaal onder de knie, dan is er ook nog een ‘The Home Edit life’, dat de opruimprincipes op alle aspecten van je leven toepast. Ik kan nog even vooruit.

Een gedachte over “Opruimen voor gevorderden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s