Een opgeruimd bureau

Wat is dat toch met het voorjaar en de grote schoonmaak? De zon brak door en ik kreeg spontaan zin om te gaan opruimen. En ook om op een terrasje te zitten met een koud biertje hoor, don’t you worry!

Ik moest mijn schoonmaakkriebels ergens in kwijt en ik had mijn zinnen gezet op het opruimen van mijn werkkamer op zolder. In de pre-thuiswerkperiode was de zolder een gewone rommelkamer met een bureau, boekenkast en wasrek. En waar allerlei artikelen naar gelang de seizoenen worden opgeslagen of weggehaald (tuinkussens, schaatsen, een gourmetstel, surfschoentjes, koffers, etc.).

Nu deze kamer al ruim een jaar ook dienst deed als werkplek, begonnen het bureau en de ruimte daaromheen uit te puilen met stapels papier, boekjes en andere spulletjes. Mijn voornemen was om alle paperassen eens grondig op te ruimen.
Ik zag mezelf al aan een leeg bureau zitten waar ik geweldig werk zou verrichten. Iets van een opgeruimd bureau, een opgeruimd hoofd. Stiekem blikte ik al vooruit op de volgende klus, die ik hierna zou gaan klaren: het opruimen van mijn mailbox en de schijf van mijn laptop.

Wat een rust en schoonheid lagen er op mij te wachten. Maar toen moest het echte werk nog beginnen. De 1e horde was snel genomen. Een paar volgschreven to-do boekjes konden zonder bedenkingen weg. Klaar ermee, in de vuilniszak. Een stapeltje pensioenbrieven die nog in de envelop zaten, konden zo worden opgeborgen in de map met andere pensioenenveloppen. Een paar oude iPhone-doosjes hup de vuilniszak in. Dat ruimde op.

Maar dan volgden boekjes met aantekeningen van congressen. Ik bladerde er even doorheen. Wat een zinnige dingen had ik daar eigenlijk opgestoken;) Komt misschien nog een keer van pas. Op de stapel bewaren dus. Dan een ander boekje met krabbels over een uitgeplozen familiegeschiedenis van mijn overgrootmoeder. Fascinerend, ik neem me voor om ook de laatste losse eindjes van haar levensgeschiedenis binnenkort eens uit te zoeken en leg het boekje terug.

Op naar het volgende bakje. Visitekaartjes van vergeten kennissen, oude bioscoopkaartjes en stadsplattegronden, verdwaalde polaroids en bierviltjes met namen van buitenlandse discotheken die een conciërge van een hotel er tijdens een stedentrip opschreef. Dan een losse jaaropgave die ik snel naar de stapel ‘officiële documenten’ verplaatste. Daaronder een verdwaalde volgeplakte schoolagenda. Geboortekaartjes van de kinderen. Een aansteker uit Salamanca waar ik ooit Spaans leerde (100 jaar geleden!).

Sommige dingen kunnen natuurlijk echt niet weg. Integraal bewaren dus.

Ik raak afgeleid en zet een muziekje op. Eigenlijk heb ik niet zo’n zin meer in opruimen. Die clean desk gaat het niet worden vandaag. Volgende keer beter! Eerst nog even dit pennenbakje uitmesten. Wat vind ik daar nou? Een oude dia?


Photo by Tim Gouw on Unsplash

Een gedachte over “Een opgeruimd bureau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s