Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd

Lieve Hilde,

In je vorige blog sprak je over een liedje van Klein Orkest. Ik heb ernaar geluisterd, wat een heerlijk nummer. Ik snap dat dit perfect past bij het gevoel dat je had toen je na lange tijd een vriendin tegen het lijf liep. Sowieso dringt het nu pas in alle hevigheid door hoe ik het heb gemist om dingen mee te maken. Echte dingen. Want hoe heerlijk ik wandelen, hardlopen, fietsen, lezen en series kijken ook vind, cultuur en uitstapjes en mensen spreken zonder vertraging op de lijn is door niets te vervangen.

Volgende week ga ik naar een concert. Toen ik onlangs de mail ontving dat het doorging, kon ik het bijna niet geloven. In mijn hoofd had ik het concert nog maar weer een jaar verplaatst naar zomer 2022. Drie keer moest ik de datum lezen totdat het doordrong dat het volgende week gaat gebeuren. In een prachtig openluchttheater waaraan ik mooie herinneringen heb, dat maakt dat ik er nog meer zin in heb. Ik word zelfs een tikkeltje emotioneel bij de gedachte dat ik daar één van mijn favoriete artiesten ga zien en horen.

Je vroeg of ik dat ook heb, dat ik aan songteksten denk bij bepaalde situaties. Of dat ik meer een muziektype ben dan een teksttype? Om met Kinderen voor Kinderen te spreken: “ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd”. Dat is een vloek en een zegen, afhankelijk van het wijsje. De meest irritante deuntjes zijn toch vaak degenen die dagenlang blijven hangen.

Hoewel ik songteksten belangrijk vind – ik hou bijvoorbeeld erg van de afgeronde verhalen die Rufus Wainwright vertelt in zijn liedjes – is het toch vaak de muziek die bij mij een herinnering triggert. Of een algeheel gevoel, zoals bij een hit uit een bepaalde tijd.

Zo was Nothing Compares 2 U door Sinéad O’Connor een enorme hit toen ik in de brugklas zat. Bij dat lied denk ik altijd aan hoe ik achterop de fiets bij mijn beste vriendin zat terwijl we luidkeels dit lied blèrden. Ik schrijf brugklas, maar toen ik het zojuist opzocht, bleek het lied uitgekomen te zijn in 1990 en toen zat ik in de tweede of derde klas. Maar voor mij blijft dat lied altijd verbonden met de brugklas en de warme zomer achterop de fiets bij die vriendin.

Staan er bij jou ook alweer leuke uitjes op het programma?

Liefs, Sylvia

Foto: Yarenci Hdz via Unsplash

2 gedachtes over “Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s