Duif

We hadden een hele mooie duif in de tuin. Een frisse, knappe duif. Niet zo’n vlekkerige donkergrijze, maar eentje in prachtige lichtgrijze en beige tinten met witte veertjes bij de nek alsof hij een wit bandje omhad. Hij leek wel uitgetekend door de stylisten van VT Woonmagazine.

De duif scharrelde regelmatig bij ons in de tuin. At onze broodkorstjes en andere etenskruimels op die wij zo her en der laten vallen in de loop van de dag. Soms zat hij gezellig op het randje van het keukenraam naar binnen te koekeloeren met een schuin kopje. Hij was nooit echt bang. Als ik naar buiten liep om te zeggen dat het nu wel welletjes was, want ja, duiven staan nou niet bekend om hun goede hygiëne, hipte hij rustig verder en nam de tijd om naar het randje van de schutting te vliegen.

Totdat R. laatst met een van de fietsen vanuit de tuin de keuken inliep waar de duif net op de keukenvloer rondscharrelde. Wij wisten niet dat hij daar zat, dus het was een schok van beide kanten. Ik was de duif één keer eerder tegengekomen in de keuken, maar toen kon de duif verontwaardigd door de deur weer naar buiten hippen.

Nu R. met de fiets naar binnen liep en de toegang naar buiten versperde, kon hij geen kant op. In paniek begon de duif rondjes te vliegen in de huiskamer, liet al zijn duivenpoep lopen en fladderde een paar keer hard tegen het glas van de tuindeuren aan. Angstig voor zijn uitslaande vleugels, wurmde ik me snel langs de duif heen en gooide de tuindeuren los. Frisse lucht stroomde naar binnen en de duif vloog naar buiten. Nog even bleef hij verdwaasd zitten op de tuintegels. Toen vloog hij weg.

Ik zag hem niet meer terug. Zou hij zijn bezweken aan zijn binnenvlucht in onze huiskamer? Of is de vriendschap over na dit ongelukkige incident?
Onlangs zat ik op zolder te werken toen ik bij de achterburen op de rand van de dakkapel een duif zag zitten. Hij leek zowaar op onze duif. Met een schuin kopje keek hij mijn kant op. Zou het hem zijn? Veel dichterbij kwam hij niet, dus ik kan het je niet vertellen. Een tijdje later was hij echt weg. Dag duif!

Foto: sanjiv nayak on Unsplash

Een gedachte over “Duif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s