De 10 beste dansfragmenten

We mogen bijna weer samen dansen en dat moet gevierd worden. Let’s dance!

De afgelopen weken mochten er vanwege de lockdown geen groepslessen worden gegeven op de dansschool. Voor mij betekende dat dus even geen lesjes city jam (street dance) latin jam of power jam. De moed zakte me steeds verder in mijn dansschoenen.

Dansen is mijn lifeline. Zeker nu mijn wereld zich door het thuiswerken voornamelijk afspeelt achter mijn laptop op mijn zolderkamer en een wandelingetje naar de supermarkt of langs het kanaal om mijn 10.000 stappen per dag te halen zo’n beetje de enige afleiding is vanwege de lockdown.

Gister maakte ik dus een vreugdedansje toen bekend werd dat groepslessen weer zijn toegestaan en we binnenkort de danszaal in mogen. Om dat te vieren, een top 10 legendarische dansfragmenten:

1. Hilary verleidt Leroy met danssolo in Fame
Ik ben opgegroeid met de serie en film Fame over een groep studenten op de High School of Performing Arts. Lastig om één favoriet fragment te kiezen uit alle mooie dansscènes, maar het moment waarin Hilary Leroy verleidt met haar danssolo is me altijd bijgebleven. Je kunt de spanning in de dansstudio voelen.

2. Kevin Bacon in Footloose
Nog een dansfilm met heel veel gave dansscènes: Footloose. De film gaat over een dorpje waar dansen en muziek verboden zijn. Kevin Bacon wil daar verandering in brengen. De scène waarin hij in een loods zijn woede en frustratie van zich afdanst is een all-time-favorite. Ook cool: Kevin 30 jaar later bij Jimmy Fallon.

3. Dansende ‘prime minster’ Hugh Grant in Love actually
Hugh Grant zag deze scène zelf eerst totaal niet zitten, maar het werd desondanks een onvergetelijk dansmoment. Ik heb het natuurlijk over het fragment in Love actually waarin Hugh Grant als prime minister losgaat op het nummer Jump van de Pointer Sisters.

4. Jennifer Grey (Baby) leert dansen van Patrick Swayze (Johnny) in Dirty dancing
Dirty Dancing: ik krijg nog steeds geen genoeg van deze film en kan sommige scènes letterlijk meepraten. Een van mijn favoriete scènes is de clip waarin Johnny (Patrick Swayze) als strenge dansleraar Baby (Jennifer Grey) leert dansen. “This is my dance space, this is your dance space”.

5. Uma Thurman en John Travolta in Pulp Fiction
Het hoeven niet altijd dansfilms te zijn om een legendarische dansscène neer te zetten. De danspasjes van Vincent Vega (John Travolta) en Mia Wallace (Uma Thurman) die samen een danswedstrijd winnen in de film Pulp Fiction worden nog steeds vaak nagedaan op de dansvloer.

6. Al Pacino danst de tango in Scent of a woman
Sommige mensen kunnen alles. Al Pacino won een Oscar voor zijn hoofdrol als de blinde kolonel Frank Slade in de film Scent of a woman. De kolonel is van plan om nog één laatste weekend alles uit het leven te halen voordat hij uit het leven wil stappen. Al Pacino kan niet alleen acteren, maar laat ook een hele spannende tango zien.

7. De auditie in de slotscène van Flashdance
Deze dansfilm uit 1983 is een klassieker. In de film zien we Alexandra die in een staalfabriek werkt, maar droomt van een plek op een prestigieuze dansacademie. Tijdens de slotscene doet ze auditie om die droom waar te maken. “Take your passion and make it happen.”

8. Dansduet in White nights
Met zo’n goede danser als Mikhail Baryshnikov krijg je vanzelf mooie dansscènes in een film. Dit duet bijvoorbeeld met tegenspeler en danser/ choreograaf Gregory Hines.

9. John Travolta op de dansvloer in Saturday night fever
John Travolta weet alles er cool uit te laten zien, ook deze scène uit Saturday night fever. De dance moves zijn klassiekers geworden. Van de muziek en de dansvloer krijg je toch meteen zin in dansen?

10. Take me to church
Tot slot een meeslepende solo uit de documentaire ‘Dancer’ over danser Sergei Polunin.

Heb jij ook nog zo’n favoriet dansfragment, laat het weten. Ik houd ervan!

Een gedachte over “De 10 beste dansfragmenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s