De 10 beste dansfragmenten

Wat doe je als je niet meer samen kunt dansen door de gedeeltelijke lockdown?

Twee weken geleden maakte het kabinet extra coronamaatregelen bekend. Zo mochten sportscholen open blijven, maar groepslessen werden tijdelijk verboden. Voor mij betekende dat twee weken niet meer naar de balletschool, dus even geen groepslessen city jam (street dance) latin jam of power jam. De moed zakte me verder in mijn dansschoenen als die al niet echt een dieptepunt had bereikt.

Dansen is mijn lifeline. Zeker nu mijn wereld zich voornamelijk afspeelt achter mijn laptop op mijn zolderkamer door het thuiswerken en een wandelingetje naar de supermarkt of een rondje langs het kanaal om mijn 10.000 stappen per dag te halen zo’n beetje de enige afleiding is.

Maar dansen is meer dan gewoon een welkom uitje in deze gedeeltelijk lock down. Het is een uitlaatklep, een energiebron en het beste medicijn tegen stress, lamlendigheid en nare gedachten over wat er op dit moment allemaal in de wereld gebeurt. Tijdens het dansen valt alles weer samen: lichaam, geest en emoties. En zie ik de wereld een stuk zonniger tegemoet.

Gister maakte ik dus een vreugdedansje toen bekend werd dat groepslessen weer zijn toegestaan en we binnenkort de danszaal weer in mogen! Om dat te vieren, een top 10 legendarische dansfragmenten. Let’s dance!

1. Hilary verleidt Leroy met danssolo in Fame
Ik ben opgegroeid met de serie en film Fame over een groep studenten op de High School of Performing Arts. Lastig om één favoriet fragment te kiezen uit alle mooie dansscènes, maar het moment waarin Hilary Leroy verleidt met haar danssolo is me altijd bijgebleven. Je kunt de spanning in de dansstudio voelen.

2. Kevin Bacon in Footloose
Nog een dansfilm met heel veel gave dansscènes: Footloose. De film gaat over een dorpje waar dansen en muziek verboden zijn. Kevin Bacon wil daar verandering in brengen. De scène waarin hij in een loods zijn woede en frustratie van zich afdanst is een all-time-favorite. Ook cool: Kevin 30 jaar later bij Jimmy Fallon.

3. Dansende ‘prime minster’ Hugh Grant in Love actually
Hugh Grant zag deze scène zelf eerst totaal niet zitten, maar het werd desondanks een onvergetelijk dansmoment. Ik heb het natuurlijk over het fragment in Love actually waarin Hugh Grant als prime minister losgaat op het nummer Jump van de Pointer Sisters.

4. Jennifer Grey (Baby) leert dansen van Patrick Swayze (Johnny) in Dirty dancing
Dirty Dancing: ik krijg nog steeds geen genoeg van deze film en kan sommige scènes letterlijk meepraten. Een van mijn favoriete scènes is de clip waarin Johnny (Patrick Swayze) als strenge dansleraar Baby (Jennifer Grey) leert dansen. “This is my dance space, this is your dance space”.

5. Uma Thurman en John Travolta in Pulp Fiction
Het hoeven niet altijd dansfilms te zijn om een legendarische dansscène neer te zetten. De danspasjes van Vincent Vega (John Travolta) en Mia Wallace (Uma Thurman) die samen een danswedstrijd winnen in de film Pulp Fiction worden nog steeds vaak nagedaan op de dansvloer.

6. Al Pacino danst de tango in Scent of a woman
Sommige mensen kunnen alles. Al Pacino won een Oscar voor zijn hoofdrol als de blinde kolonel Frank Slade in de film Scent of a woman. De kolonel is van plan om nog één laatste weekend alles uit het leven te halen voordat hij uit het leven wil stappen. Al Pacino kan niet alleen acteren, maar laat ook een hele spannende tango zien.

7. De auditie in de slotscène van Flashdance
Deze dansfilm uit 1983 is een klassieker. In de film zien we Alexandra die in een staalfabriek werkt, maar droomt van een plek op een prestigieuze dansacademie. Tijdens de slotscene doet ze auditie om die droom waar te maken. “Take your passion and make it happen.”

8. Dansduet in White nights
Met zo’n goede danser als Mikhail Baryshnikov krijg je vanzelf mooie dansscènes in een film. Dit duet bijvoorbeeld met tegenspeler en danser/ choreograaf Gregory Hines.

9. John Travolta op de dansvloer in Saturday night fever
John Travolta weet alles er cool uit te laten zien, ook deze scène uit Saturday night fever. De dance moves zijn klassiekers geworden. Van de muziek en de dansvloer krijg je toch meteen zin in dansen?

10. Take me to church
Tot slot een meeslepende solo uit de documentaire ‘Dancer’ over danser Sergei Polunin.

Heb jij ook nog zo’n favoriet dansfragment, laat het weten. Ik houd ervan!

Een gedachte over “De 10 beste dansfragmenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s