I could do anything, if I only knew what…

Ken je dat gevoel dat je iets wilt doen en dat je voelt dat er iets moet gebeuren, maar dat je niet weet wat?

Ik begon dit jaar met het vage idee dat er mooie dingen in het verschiet lagen. Ik zou in ieder geval eens lekker uitpakken dit jaar en flink de randjes op zoeken. Toen wist ik nog niet dat een paar maanden later mijn leven tot een complete stilstand zou komen.

Door corona zitten we thuis te werken, reizen we niet, gaan we niet naar concerten, zien we minder mensen en lijkt ons eigen wereldje ineens heel klein. En de wereld daarbuiten onbereikbaar.

Een mens moet in beweging blijven. We houden niet van stilstaan. Om mijn energie kwijt te kunnen, ging ik wandelen en ik begon het zelfs leuk te vinden. Als ik maar even ergens naar toe kan – oud papier wegbrengen, bloemen halen- ga ik erop uit. Inmiddels ben ik honderden kilometers verder en heb ik tijdens deze crisis al zo’n 50 nieuwe boeketten in de vaas gezet.

Maar fysieke beweging alleen is niet genoeg. Ik krijg het gevoel vooruit te willen. Om verder te kijken dan mijn zolderkamer met mijn laptop. Ik wil iets leuks doen, iets nieuws ondernemen en iets doen wat zin heeft. Alleen heb ik geen idee wat of hoe. Zodra ik denk ‘wat dan?’, loop ik totaal vast. Geen idee.

Toen leerde ik iets wat niet direct de oplossing was, maar wat me wel weer in beweging bracht. Ik kwam erachter dat ik mezelf de verkeerde vraag stelde. Ik dacht steeds ‘wat kan ik doen?’ En kwam er niet uit. De vraag die ik eigenlijk moest stellen was: wat wil ik zijn? En antwoord geven op wat ik leuk vind en waar ik harder van ga lopen. Of zoals trainer en schrijver Remco Claassen zegt: waar je van gaat kwispelen.

Wat zijn de dingen die je inspiratie geven? Als je die dingen als doel stelt en niet een bepaalde uitkomst nastreeft, wordt het ineens een stuk makkelijker. Ik had ooit een collega die zei “Ik doe alleen nog maar wat ik leuk vind.” Dat vind ik een mooi voorbeeld. Dus laat je inspireren.

Als je vastloopt op het ‘wat’ of op het doen, focus je dan op het zijn. En volg waar je warm voor loopt of wat je blij maakt. En zo kwam ik erachter dat ik toch eerst even stil moest staan, om daarna weer vooruit te kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s