Lijstje: vijf Franse feel good films

Lieve Sylvia,

Het begin van het jaar is een goed moment voor een lijstje. Dit keer een lijstje Franse feel good films. Ik houd ervan!

In Frankrijk worden zo’n 250 films per jaar gemaakt. En het zijn lang niet allemaal ingewikkelde arthousefilms. Er zijn ook veel films die heel fijn makkelijk wegkijken en heel veel publiek trekken. Denk aan Le fabuleux destin d’Amélie Poulin (al weer 20 jaar geleden) of Les Intouchables met de populaire Omar Sy in de hoofdrol.

Hier een kijk top 5 van Franse feel good films:

1. Le Triomphe
Een acteur (gespeeld door Kad Merad, die ook de hoofdrol heeft in Bienvenue chez les Ch’tis) geeft toneelles aan een groep gevangenen. In de wekelijkse dramalessen studeren ze het stuk En attendant Godot in. Als het stuk vorm begint te krijgen, weet hij de gevangenisdirecteur en de minister zo ver te krijgen dat hij met zijn groep gevangenis-acteurs op tournee mag. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een Zweedse gevangenis.

2. La Famille Bélier
Deze film gaat over de sympathieke en chaotische familie Bélier. Alle gezinsleden zijn doof, behalve dochter Paula. Zij kan bovendien heel goed zingen en als ze de mogelijkheid krijgt auditie te doen voor het conservatorium, plaatst haar dat voor een dilemma tegenover haar familie. Met fijne chansons van Michel Sardou en een ontroerend einde.

3. Bienvenue chez les Ch’tis
In plaats van zijn gedroomde promotie naar de Cote d’Azur, wordt Philippe overgeplaatst naar het noorden van Frankrijk. In zijn ogen een achtergebleven gebied met alleen maar alcoholisten en slecht weer. Het duurt even voordat de Ch’tis (zoals de bewoners worden genoemd) en Philippe aan elkaar gewend zijn.

4. Le grand bain
Een treurig groepje mannen gaat met elkaar de uitdaging aan om mee te doen aan een wedstrijd schoonzwemmen. Het zijn de meest onwaarschijnlijke kandidaten schoonzwemmen ooit. Ze worden niet al te zachthandig aangepakt door hun trainer. Langzaamaan krijgen ze weer een beetje zin in het leven.

5. C’est la Vie/ Le Sens de la Fête
Heerlijke film waarin de norse evenementenorganisator Max (gespeeld door de vorig jaar overleden Jean-Pierre Bacri) probeert de organisatie van een grote bruiloft in goede banen te leiden. Hij krijgt te maken met intriges, botsende ego’s, rivaliteit en gedoe met personeel. Lukt het om de bruid en bruidegom het feest te geven waar ze op gerekend hadden? Met geweldige personages en lekker veel Franse dialogen.

Heb jij nog een goede tip voor een mooie Franse film? Laat het me weten!

3 gedachtes over “Lijstje: vijf Franse feel good films

 1. Hej Hilde,

  De Franse film Romuald et Juliette (dus niet Romeo et Juliette).is een ongelooflijk mooie film.
  Het gaat over een sympathieke fabrieksdirecteur in een zuivelfabriek die er door collega’s op een gemene manier uitgewerkt wordt door in de fabriek ziekmakend spul in flessen melk te doen. De directeur wordt daarop ontslagen maar de poetsvrouw vindt tijdens het schoonmaken van de kantoren een briefje in de prullenbak waaruit blijkt dat men de boel gemanipuleerd heeft. Dec directeur was altijd aardig tegen haar en ze besluit hem te helpen. Prachtige, komische en typisch Franse film.

  Verder kan ik je enkele prachtige Zweedse films aanbevelen.
  1) Fucking Åmål
  Een jong meisje verhuist naar de kleine stad Åmål waar niets te beleven valt. Ze is lesbisch en raakt verlieft op het droommeisje van alle jongens. Dat meisje windt elke jongen om haar vinger maar ze weet nog niet dat ze ook lesbisch is.

  2)Jalla Jalla
  Twee vrienden, een echte Zweed en een Libanees werken bij de vuilnisophaaldienst. De Libanees heeft een mooie Zweedse vriendin maar hij durft dat thuis niet te vertellen omdat zijn vader vindt dat hij met een moslima moet trouwen. Op een dag komt hij thuis en daar wordt hem zijn toekomstige vrouw voorgesteld. Deze jonge vrouw en hij besluiten een spelletje te spelen en te doen of ze willen trouwen. Zonder dat ze het weten worden echter op de achtergrond al voorbereidingen getroffen voor de bruiloft.

  3)Simon och Malou
  Een jonge vrouw heeft een appartement gehuurd maar als ze ter plaatse aankomt blijkt dat nog bezet te zijn door een jongeman die nog geen nieuw onderkomen heeft. Hij mag van haar nog even blijven maar dat loopt natuurlijk uit de hand. Ontroerend en komische film.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s